A Várhotel Kastélyszálló Visegrád történelmi negyedének közepén, a Várhegy tövében, a Salamon-torony alatt várja Önt. A középkori Visegrád falain belül, az Anjou uralkodók és Mátyás Király emelte Királyi Palota közelében és a valamikori királyi székhely emlékei között pihenheti ki fáradalmait. Bármerre is tekint szállodánk ablakaiból, neves középkori királyaink emléknyomait látja.

A Várhotel Kastélyszállóban az ezeréves Visegrád leghíresebb műemlékei között szállhat meg. Mintegy kétezer évvel ezelőtt a szállótól 10 perc sétára található Sibrik-dombon emeltek erődöt a Romai Birodalom határait védő legionáriusok. A római határvonal, a Limes őrtornyai közül többet is feltártak Visegrádon a régészek. A Sibrik-dombi erődjüket Pone Navata-nak nevezték, és ennek alapjaira építette az államalapítás után Szent István király Visegrád ispáni várát. Miután Visegrádot István vármegyeközponttá tette, a város az ország egyik fontos központjává emelkedett. Ennek a korszaknak legfontosabb emléke a Sibrik-domb mellett álló fő esperesi templom romja.

A tatárjárás után IV. Béla emeltette a visegrádi kettős várrendszert, amely a Fellegvárból és a Salamon-toronynak is nevezett Alsóvárból áll. Károly Róbert a jól védhető várnak köszönhetően költöztette ide királyi udvarát, így a 14. század első harmadától Visegrád az ország központjává vált. Károly Róbert kezdte meg a Királyi Palota építését is, ahol már nagyszabású diplomáciai tárgyalásokat is rendezett, mint az 1335. évi lengyel -cseh – magyar királytalálkozó. Ennek emlékére kötötték ugyancsak itt 1991-ben a Visegrádi Együttműködést, amit ma Visegrádi Négyek néven ismernek szerte Európában.

Nagy Lajos király Visegrádon honosította meg a lovagi tornákat, Mátyás pedig a reneszánsz stílus fényével emelte a Palota pompáját. Az ő építkezése volt a reneszánsz első megmutatkozása Itálián kívül egész Európában. A török hódoltság idején Visegrád vára és palotája elpusztult, ám a 19. századtól neves emberek építettek maguknak szebbnél szebb villákat a történelmi város pihentető hangulatát keresve. Visegrádot írók, művészek, közéleti személyiségek látogatták, I. Ferenc József osztrák császár és magyar király pedig vadászkastélyt tartott itt fenn.

A Vár Hotel Kastélyszálló Görgey Arthur 1848-as honvédtábornok lakhelye volt. Az agg tábornok visszavonultságában 70 évesen megtanult angolul, és filozófiai művek tanulmányozásával, valamint kertészkedéssel töltötte idejét. Kedvenc pihenőhelye pedig a kastély kertje volt, ahol az öreg vadgesztenyék alól szemlélhette a Dunát és a marosi hegyeket. A legendás hadvezér 98 éves koráig élt e falak között, amely újabb bizonyítéka annak, hogy milyen jótékonyan hat a lélekre a visegrádi pihenés.

Vár Hotel Kastélyszálló Visegrád
2025 Visegrád, Fő út 9.
www.hotelvar.hu
recepcio@hotelvar.hu
+3620/431-8301